Zázvorový med je zdravý a dobrý. Pochutnejte si na něm nejen v čaji
Pikantní, ale lahodná oáza zdraví, to je zázvorový med. Med a zázvor jsou sehraná dvojka, kterou musíte mít:
- med a zázvor jako závora na choroby,
- med a zázvor zavoní, sliny se jenom sbíhají,
- med a zázvor, zázrak do kuchyně (třeba do zázvorové limonády nebo perníčků, mňam).
Zázvor se zkrátka v našem medu zabydlel. Někdo by za zázvorem v medu šel světa kraj, vám stačí vložit do košíku a objednat:
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Med a zázvor, to je dvojka. Původem dál než za sedmero horami a sedmero řekami, u nás už je ale zázvor doma. Zabydlel se v našem medu.
Jak jsme objevili zázvor?
„Běží liška k Táboru,
nese pytel zázvoru.
Včelař za ní chvátá hned,
se zázvorem míchat med.“
Za zázvorem šli bychom zkrátka světa kraj. A med se zázvorem jsme si zamilovali. Už nemusíme nic okrajovat ani strouhat, stačí nabrat na lžičku a přidat do oblíbeného čaje. Snadné a dobré. Výsledná chuť je skutečně výrazná. Velmi pikantní, sladká a pichlavá, s ostrou, štiplavou vůní – těžko ji zaměnit. A těžko si ji nezamilovat.
- Zajímavost z našeho blogu: co společného mají zázvor, kurkuma a kardamom?
Složení a konzistence ochuceného medu se zázvorem
Složení našeho zázvorového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletý zázvor. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med se zázvorem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Zázvor – popis a zajímavosti
Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) patří do čeledi zázvorovitých. Svůj původ má v Číně a Indii. Hojně se používá po celém světě.
- Ve Vietnamu se listy zázvoru přidávají jako obloha.
- U nás je populární hlavně přes zimu v čajíčku.
- Obsahuje vitamíny, minerály i vlákninu.
- Více zajímavostí čtěte na blogu.
Zázvor je učiněná superpotravina. Aby ne, když je plný:
- alkaloidů, flavonoidů, saponinů, taninů a terpenoidů,
- minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník),
- bílkovin, sacharidů a vlákniny,
- kyselin (pantothenová),
- vitaminů (B3, C, E).
S takovou výbavou může zázvor pomoci při řadě zdravotních obtíží. Používá se při:
- nachlazení, chřipce a dalších chorobách horních cest dýchacích,
- prevenci nádorů a onemocnění oběhového systému,
- nevolnostech (i během těhotenství),
- artrózách a revmatoidní artritidě,
- bolestech hlavy a svalů,
- zácpě i nadýmání,
- cukrovce,
- zánětech.
Výroba medu se zázvorem
Ochucený med se zázvorem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme zázvorový med nejraději?
Medem se zázvorem krmíme se dolem, horem. Jíme ho i jen tak na lžičce. Vy si na zázvorovém medu pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a do dezertů (palačinky, perníčky). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v limonádě, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost. A co teprve zázvorový čaj – silák s plátkem citrónu. Chutná po celou zimu!
- Nutriční koutek: Nestíháte? Udělejte si chutné pohankové soba nudle s tofu a medem.
Podrobnosti o medu se zázvorem
Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,4 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), mletý zázvor (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici