Zázvorový med FORTE, to je síla! Prostě více vitamínů, chuti i zábavy
Med a zázvor k sobě sedí jako víčko na sklenici. A co teprve, když je zázvoru dvakrát více. Takový zázvorový med FORTE je setsakra silný, úplně nejzázvorovatější. To musíte mít, protože med a zázvor FORTE:
- vydrží déle, je silnější,
- platí za pevnost před chorobami,
- má chuť pikantní a lahodnou, úplně fortissimo,
- je základ do kuchyně (pohankové nudle, limonáda, perníčky, mňam).
Dvojnásobek zázvoru v medu prostě znamená více vitamínů, více chuti a více zábavy. FORTE! Tak fofrem objednávejte.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Med a zázvor k sobě sedí jako víčko na sklenici. A co teprve, když je zázvoru dvakrát více. Takový zázvorový med FORTE je setsakra silný, úplně nejzázvorovatější. To musíte mít.
Jak jsme objevili zázvor?
„Běží liška k Táboru,
nese pytel zázvoru.
Včelař za ní chvátá hned,
zázvor dvakrát vmíchat v med.“
Med se zázvorem jsme si zamilovali, to je jasné. Jednou tolik nebo dvakrát více, vyjde to nastejno. Teď ho máme hóóódně silný, s dvojnásobkem vitamínů, vůně a zábavy. Úplně nejzázvorovatější! Výsledná chuť je setsakra výrazná. Pikantní2, sladká2 a pichlavá2, s ostrým, štiplavým ocáskem – prostě láska2.
- Zajímavost z našeho blogu: co společného mají zázvor, kurkuma a kardamom?
Složení a konzistence zázvorového medu FORTE
Složení našeho zázvorového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a dvakrát více mletého zázvoru. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med se zázvorem FORTE v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Zázvor – popis a zajímavosti
Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) patří do čeledi zázvorovitých. Svůj původ má v Číně a Indii. Dnes se hojně používá po celém světě.
- Ve Vietnamu se listy zázvoru přidávají jako obloha.
- U nás je populární hlavně přes zimu v čajíčku.
- Obsahuje vitamíny, minerály i vlákninu.
- Více zajímavostí čtěte na blogu.
Zázvor je učiněná superpotravina. Aby ne, když je plný:
- alkaloidů, flavonoidů, saponinů, taninů a terpenoidů,
- minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník),
- bílkovin, sacharidů a vlákniny,
- kyselin (pantothenová),
- vitaminů (B3, C, E).
S takovou výbavou může zázvor pomoci při řadě zdravotních obtíží. Používá se při:
- nachlazení, chřipce a dalších chorobách horních cest dýchacích,
- prevenci nádorů a onemocnění oběhového systému,
- nevolnostech (i během těhotenství),
- artrózách a revmatoidní artritidě,
- bolestech hlavy a svalů,
- zácpě i nadýmání,
- cukrovce,
- zánětech.
Výroba medu se zázvorem FORTE
Ochucený med se zázvorem FORTE děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme zázvorový med FORTE nejraději?
Medem se zázvorem FORTE krmíme se dolem, horem, fofrem. Jíme ho i jen tak na lžičce. To není fór. Vy si na zázvorovém medu FORTE pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den a díky své síle vám vydrží déle. Můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a do dezertů (palačinky, perníčky). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie, limonádě nebo si ho dopřát jenom tak pro radost. A co teprve zázvorový čaj – silák s plátkem citrónu. Chutná po celou zimu!
- Nutriční koutek: Nestíháte? Udělejte si chutné pohankové soba nudle s tofu a medem.
Podrobnosti o medu se zázvorem
Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,4 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (96 %), mletý zázvor (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici