Višňový med, sladkokyselá vášeň. Ochutnejte a zamilujete se
Jó, višně už dozrály. A kolik višní, tolik medu – šťavnatou kyselost višní jsme doprovodili slaďoučkým medem. Hlasujte pro sladkokyselou a mlsejte naše senzační višně v medu. Oblíbíte si jejich:
- výraznou červenou barvu, typickou vůni a skvělou chuť,
- využití v jídelníčku, třeba v horkém mléku, na pečivu nebo při zdobení dezertů,
- sílu v boji s bacily díky řadě vitamínů a schopnosti likvidovat škodlivé látky v organismu.
Naše vášeň pro višeň v medu nezná mezí. Ochutnejte také a zamilujete se. Stačí vložit do košíku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Dříve to byla pochoutka pro vyvolené:
„Uzři krále, kterak pyšně
do úst vkládá s medem višně“.
Dnes si na višňovém medu může pochutnat kdokoliv. Popularita višní strmě stoupá!
Jak jsme objevili višeň?
Na kyselé višně chodím vždy rád. Na zahrádku určitě víc než na třešně. Jejich kyselou chuť miluju. Když si skočím na višně, hned mám jasno. A protože jedu v medu, naložit je do něj pro mě byla jasná volba. Teď jsme závislí na višni v medu a její chuti: rozpíná se mezi výrazně sladkou přes bláznivě kyselou až po konejšivě ovocnou.
- Zajímavost z našeho blogu: vše podstatné o květovém medu ZDE.
Složení a konzistence višňového medu
Složení našeho medu s višněmi je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mrazem sušená višeň. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizovaná višeň a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte višňový med při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené.
Višeň – popis a zajímavosti
Voní vedrem, vlahými večery a volnými víkendy. Višeň obecná (Prunus cerasus) je hojně rozšířený ovocný strom z čeledi růžovitých, je tedy příbuzná například s jahodníkem, broskvoní nebo hrušní.
- Původně pochází z oblastí jižně od Kaspického a Černého moře.
- Dělí se do čtyř skupin (amarelky, kyselky, skleněnky, sladkovišně).
- A hádejte, kdo nejraději opyluje višně? Samozřejmě – včelky!
Višeň milujeme i pro její blahodárný vliv na naše tělo. Obsahuje např.:
- minerály (draslík, jód, mangan, vápník, zinek, železo),
- vitamíny (A, B3, B9, C, E, K),
- antokyanin (barvivo).
Výroba medu s višní
Ochucený med s višněmi děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme višeň v medu nejraději?
Jakmile vidím višeň, oháním se lžičkou. Náš med s višní je naprostá pecka ke všemu, k čemu si ho chcete dát. A přitom bez pecek. Využijete ho po celý rok.
Můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudinky). A co takový perník s višňovým medem polévaný čokoládou a sypaný strouhaným kokosem?
- Nutriční koutek: smlsněte si na francouzském toustu s višněmi.
Podrobnosti o medu s višní
Výživové údaje na 100 g Energie 1 394 / 333 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,5 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (96 %), lyofilizované višně (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici