Med se skořicí voní opojně a chutná sladce. Zmlsáte ho hladce
Pralesy daleké Asie, to jsou liány, žirafy a opice. A taky kouzelná skořice. Užijte si ji v našem domácím medíku. Skořicový med voní opojně, chutná sladce a jeho ozvěna na jazyku zní jako rajská hudba. Zkuste skořici s medem i proto, že:
- se k sobě hodí na jedničku (Objednejte si rovnou aspoň dvě skleničky!),
- exotický cinnamaldehyd a české vitamíny umí spojit síly (Prostě si došlápnou na bacily!!),
- patří do mnoha receptů, do nápojů nebo na pečivo, hmm, to je bašta (Nebo ji můžete zmlsat až do dna a basta!!!).
Skočte po skořicovém medu, dokud ho máme na skladě. Vyberte si balení, zkontrolujte množství a šup s ním do košíku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Skořice, eciřox – ať to vezmete z jakékoliv strany, skořice je tajuplná a úžasná:
„Naše srdce hořící
planou jen pro skořici.“
Skočte po skořicovém medu. Voní opojně, chutná sladce a jeho ozvěna na jazyku zní jako rajská hudba.
Jak jsme objevili skořici a med?
Se skořicí jsme začínali, byl to náš začátek, proto je pro nás největší srdcovkou. A taky je to ohromná klasika. Vždyť skořici znali už naši prapředci stejně jako med. Tak jsme spojili tyto dva skvosty do jedné skleničky. Do výsledné chuti se beznadějně zamilujete! Skořice a med totiž k sobě jdou odpradávna na výbornou. Co je med medem a skořice skořicí. Tak moc to máme rádi i my. Poznejte zázračné dědictví prověřené tisíciletími.
- Zajímavost z našeho blogu: skořici prý kdysi přinášeli obří ptáci z daleka. Tak to tvrdily legendy.
Složení a konzistence skořice v medu
Složení naší skořice s medem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletá skořice. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá skořice. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med se skořicí v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Skořice – popis a zajímavosti
Koření skořice se získává z kůry stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Skořicovník čínský pochází z Barmy, skořicovník ceylonský má původ na Srí Lance. Dnes se pěstuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce skořice se vyrobí v Indonésii, Brazílii, na Madagaskaru či Seychelách.
- Skořici v léčitelství úspěšně používali už staří Číňané, Egypťané a Řekové.
- Za její rozšíření do celého světa můžou Portugalci a Holanďané.
- Samotné koření vzniká drcením voňavé kůry skořicovníku.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Za typickou vůní skořice je sloučenina cinnamaldehyd, dále třeba kyselina skořicová, eugenol, linalool či kumarin. Díky nim skořice také příznivě působí na lidský organismus:
- ničí bakterie (dezinfekční účinky),
- působí na kvalitu pokožky (zbavuje akné),
- posiluje imunitu (proti nachlazení, chřipce, kašlíku),
- povzbuzuje chuť k jídlu (a navíc se velice příjemně užívá),
- pomáhá při cukrovce (zlepšuje metabolismus tuků a cukru),
- podporuje krevní oběh (snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení),
- upravuje trávení (nadýmání, nevolnosti, průjmy, dráždivý tračník),
- uplatňuje se u celé řady dalších neduhů (např. revmatismus, vysoký cholesterol).
Výroba medu se skořicí
Ochucený med se skořicí děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním se skořicí. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme skořici v medu nejraději?
Zkuste skořici! Na medu se skořicí si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů a především do dezertů (jablečný závin, skořicové hvězdičky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Úžasný je na bílém nebo celozrnném pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu jako vánočka a mazanec – mňam, to je hned o něčem jiném. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: udělejte si život sladký s kynutými skořicovými šneky.
Podrobnosti o skořicovém medu
Výživové údaje na 100 g Energie 1 383 / 330 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,4 g Sůl 0,01 g
Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), mletá skořice (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici