Domů Jídlo a nápoje Trvanlivé potraviny Džemy, medy, čokokrémy Medy Včelařství Domovina Šípky medu Hmotnost:

Včelařství Domovina Šípky medu Hmotnost:

EAN 8594206400716
od 59 Kč

Nabídky

Vcelarstvi-domovina.cz
3 varianty
Včelařství Domovina Šípky v medu Hmotnost: 380 g
skladem
311 Kč
Včelařství Domovina Šípky v medu Hmotnost: 75 g
skladem
59 Kč
Včelařství Domovina Šípky v medu Hmotnost: 170 g
skladem
139 Kč

Popis produktu

Šípkový med, šikovný pomocník, na kterém si rádi smlsnete

Dobrota z šípkového keře, která nepíchá, ale zasáhne vás svou výraznou chutí a příjemnou vůní. Úžasný med se šípky lze doporučit nejen všem Růženkám. Přeřaďte i vy na vyšší šípkovou, protože:

  • slaďoučký medík a jedinečný šípek se výtečně doplňují a na jazyku rozpouštějí,
  • dohromady tvoří supersilnou superpotravinu, skutečné kladivo na bacily,
  • uklidňují v rozbouřeném běhu dní a zlepšují náladu,
  • jsou vhodné jako originální dárek pro každého.

Jakmile začnete pšíkat, šípek se hlásí do služby a šikuje se k útoku. Šikovný šípek s medem se prostě šikne. Vyberte si v klídku šípku, co hrdlo ráčí, stačí jednoduše vložit do košíku.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Jeden nejmenovaný, ale slavný učenec a lékař kdysi poznamenal:

„K pevnému zdraví s medem šípek
zcela zásadní je střípek.“

O účinku šípkového medu se zkrátka ví už dlouho.

Jak jsme objevili šípek?

Když mi v dětství řekli „jdi k šípku!“, hned jsem běžel za zahradu a natrhal ho plnou misku. Pak jsem usrkával čaj s medem, to k sobě neodmyslitelně patří. Zkusili jsme tedy med se sušeným šípkem a váš čaj udělali ještě lepší. Šípek se do bacilů pustí vší silou. Výsledná chuť je léčivá, velice typická, taková, jaká má být.

  • Zajímavost z našeho blogu: co to je Rosa canina? Přečtěte si více o šípku.

Složení a konzistence ochuceného medu s šípkem

Složení našeho šípkového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizovaný šípek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i sušený šípek. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

  • Náš tip: Nechte med se šípky při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?

Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené.

Šípek – popis a zajímavosti

Jako šípek se označuje plod růže šípkové (Rosa canina) a dalších příbuzných druhů. Tvoří ho složené souplodí nažek. Běžně roste po celé střední Evropě.

  • Lidé šípek využívají už přes 2 tisíce let, hlavně k lékařským účelům.
  • Sto gramů šípku ukrývá až 740 mg vitamínu C, až 4x více než černý rybíz. Množstvím „céčka“ se proslavil.
  • Další zajímavosti o šípku najdete na našem blogu.

Šípek se pyšní vysokou hodnotou vitamínů A, B1, B2 a B3, C, E, K a P, vápníku, rutinu, organických kyselin, glykosidů, karotenoidů, pektinů a tříslovin. Je to učiněná vitamínová bomba a čaj z nej můžete pít celý rok.

Šípky nejen brání nachlazení a chřipce, ale také:

  • zvyšují odolnost organismu,
  • bojují s paradentózou a chorobami dásní,
  • zlepšují činnost mozku a nervové soustavy,
  • platí na záněty ledvin a močového měchýře,
  • zpevňují cévy a ulevují při bolestech (křečových) žil,
  • blahodárně působí na zažívací systém a činnost střev.

Výroba medu šípkového

Ochucené šípky s medem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme šípkový med nejraději?

Náš ochucený med šípkový využijete dennodenně. Nejen, když potřebujete zatočit s bacily. Jeho chuť nejlépe vynikne v čaji jemné chuti – doporučujeme do čaje zeleného, bílého nebo i meduňkového. Použít ho můžete i do dortu!

  • Nutriční koutek: vyzkoušejte celou řadu receptů jako granola, nudle či vafle.

Podrobnosti o medu se šípky

Výživové údaje na 100 g Energie 1 444 / 345 kcal Tuky 0,2 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 80 g Bílkoviny 1 g Sůl 0,1 g


Obsahuje:
květový pastovaný med (96 %), lyofilizované šípky (4 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici