Rakytníkový med se vám na jazyku krásně rozplyne, to musíte zažít
Připravte se na oranžový rakytník v medu plný vitamínů, báječné chuti a dalších zážitků. Udělejte si radost a raději než předražené sladkosti z cukrárny mlsejte dobrůtku, která:
- je raketa plná zdraví <rakytník = superpotravina>,
- se vám na jazyku krásně rozplyne <kombinace nakyslých plodů + sladkého medu>,
- se prakticky uplatní v kuchyni <na chleba, do koláčů nebo do nápojů – podzimní zahřátí, čaj, smoothie>.
Hurá rakytník! Mňamkový milník. I pro vás <stačí vybrat si balení: potom už ho jenom vložíte do košíku a objednáte>
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Superpotravina rakytník, to je raketa:
„Hodně zdraví, spoustu síly,
chutě najde každý v mžiku
v superskvělém rakytníku.
Ještě jste ho nezkusili?“
Tak se nenechte přemlouvat a ochutnejte náš skvělý rakytníkový med.
Jak jsme objevili rakytník?
Doma na zahradě nám roste už léta. Často jsme s ním zkoušeli vybrané pochoutky a taky jsme přemýšleli, jak by asi chutnal v medu. A víte co? Kombinace kyselých podzimních plodů zamíchaných do sladkého květového pastovaného medu nás dostala. Výsledná chuť je opravdu – bravurní! Zavede vás na procházku přírodou, zapojí nové chuťové buňky, zvedne vám náladu. Rozehraje koncert prožitků, jaký by Ravel se Straussem mohli závidět. To se nedá popsat, to se musí ochutnat.
- Zajímavost z našeho blogu: jak na posílení imunity? Med je ideální řešení.
Složení a konzistence medu s rakytníkem
Složení našeho rakytníku s medem je přírodní, a proto tak jednoduché: 1. jenom za studena pastovaný med, 2. do něj zamíchaný mletý rakytník. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i koření. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s rakytníkem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Květový med – popis a zajímavosti
Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:
- odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
- kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
- Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje řadu užitečných látek:
- stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
- aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
- minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
- vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- jednoduché cukry (glukóza a fruktóza),
- flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.
Výroba rakytníku v medu
Ochucený med s rakytníkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme rakytníkový med nejraději?
Na našem medu s rakytníkem si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, čaj nebo horký nápoj z rakytníku, to je základ. Můžete ho namazat na pečivo a přidat do pokrmů, především do koláčů a dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost, na lžičku.
- Náš tip: připravte si lahodný a zdravý rakytníkový nápoj, který zahřeje na těle i na duši.
Podrobnosti o rakytníku s medem
Výživové údaje na 100 g Energie 1 416 / 338 kcal Tuky 1 g Z toho nasycené kyseliny 0,2 g Sacharidy 79 g Z toho cukry 77 g Bílkoviny 0,8 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (96 %), mletý rakytník (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici