Domů Jídlo a nápoje Trvanlivé potraviny Džemy, medy, čokokrémy Medy Včelařství Domovina Propolis medu Hmotnost:

Včelařství Domovina Propolis medu Hmotnost:

EAN 8594206403434
od 59 Kč

Nabídky

Vcelarstvi-domovina.cz
3 varianty
Včelařství Domovina Propolis v medu Hmotnost: 180 g
skladem
118 Kč
Včelařství Domovina Propolis v medu Hmotnost: 75 g
skladem
59 Kč
Včelařství Domovina Propolis v medu Hmotnost: 400 g
skladem
279 Kč

Popis produktu

Propolis s medem. Ochutnejte to nejlepší a nejzdravější od včel

Propolis je takový včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na bakterie. S medem báječně chutná a zabírá na různé zdravotní obtíže. Teď podrobně probereme, proč propolis prosazujeme.

  • VONÍ úlem. A také létem a kolem a kolem i včelím rojem.
  • CHUTNÁ léčivě. Aby ne, vždyť obsahuje spoustu užitečných látek.
  • VYPADÁ báječně. Připomíná běžný květový pastovaný med, lehce zakalený.
  • MIZÍ rychle. Ze lžičky a ze skleničky jako by se ztrácel rychlostí včelích křídel mávnutí.

Prostě propolis. Tak už se proberte a zaleťte si pro svou dávku propolisu.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Když pralidé postavili první úly na okraji prapolí, propolis se pro ně rychle stal užitečným.

„Ententýky, dva špalíky,
tři knedlíky, čtyři fíky,
já jdu támhle a ty jdi sem,
med baštíme s propolisem.“

Propolis nenajdete na poli, ale v úlu. A propolisový med v naší skleničce.

Jak jsme objevili propolis?

Ten jsme ani objevovat nemuseli, protože ho máme neustále před očima. Jsme přece včelaři – mrkněte o pár řádků výše. A propolis se v úlu hojně vyskytuje v podobě zelenožluté až k tmavě hnědé vrstvy s příjemnou pryskyřičnou vůní. Jen ho zamíchat do medu. Výsledná chuť je včeličková: jako kdyby vám na jazyku rozkvetla louka, otevřeli jste úl a nasáli to nejlepší z plných pláství. Taková včelí apatyka.

  • Zajímavost z našeho blogu: víte, jak vzniká květový med?

Složení a konzistence medu s propolisem

Složení našeho medu propolisového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a propolis. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje příměs propolisu a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

  • Náš tip: Nechte propolis s medem při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Propolis – popis a zajímavosti

Propolis vyrábí včely promíšením nasbíraných kytičkových pryskyřičných látek s výměšky svých hlavových žláz. Pokrývají s ním vnitřní části úlu k ochraně proti bakteriím či plísním a ucpávají netěsnosti a trhliny.

  • Včely umí propolisem zakonzervovat uhynulou myš, aby se v úlu nerozložila.
  • V chladu je propolis tvrdý a křehký, při běžné teplotě měkký a tvárný.
  • Další lidové názvy pro propolis jsou smoluňka, dluž či včelí tmel.
  • Propolis má výrazné antibakteriální a dezinfekční účinky.
  • Další zajímavosti o propolisu čtěte na našem blogu.

Výroba propolisového medu

Ochucený med s propolisem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme propolis v medu nejraději?

My jsme pro propolis. Osobně se na med propolisový vydávám řádně vybavený velkou lžící, abych mohl skleničku vyčistit pěkně až do dna. Mezitím med najde využití v kuchyni během přípravy rozmanitých dobrůtek.

I vy si ho můžete máznout na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudinky). A co taková zdravá snídaně s mlékem, müsli, ovocem a medem?

  • Nutriční koutek: pusťte se do přípravy vegetariánských tacos s medovým halloumi.

Podrobnosti o propolisu s medem

Výživové údaje na 100 g Energie 1 382 kJ / 325 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g


Obsahuje:
květový pastovaný med (99,3 %), výtažek z propolisu (0,7 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici