Mango a kokos v medu
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Pravda bývá většinou prostá:
„Když dám si med a mango s kokosem,
tak prostě šťastný blecha jako ´sem.“
Jak jsme objevili mango a kokos?
Vůně manga nás okamžitě omámila a jeho chuť s medem udivila. A kokos celou tu dobrůtku ještě vyzdobil. Ani vy se pomyšlení na ni nezbavíte, dokud sklenička nebude prázdná.
Složení a konzistence manga s kokosem v medu
Med s kokosem a mangem se skládá výhradně z medu, mletého kokosu, lyofilizovaného manga a hroznového koncentrátu. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kokosem a mangem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Mango – popis a zajímavosti
Mango je plod stromu mangovníku indického, jednoho z desítek druhů rodu Mangifera. Pochází pravděpodobně z jižní a jihovýchodní Asie, jeho největším současným producentem je Indie (20 miliónů tun ročně). Roste v tropických, spíše nížinných lesích po celém světě.
- Těší se úctě u buddhistů. Je pro ně symbolem lásky a místem Buddhových meditací.
- Jméno manga stvořili z původního malajálamského slůvka māṅṅa Portugalci.
- Největší a nejtěžší plody manga váží až 2 kilogramy.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Květový med – popis a zajímavosti
Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:
- odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
- kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
- Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba kokosu s mangem v medu
Ochucený med s mangem a kokosem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme mango a kokos v medu nejraději?
Přestože japonské komiksy nemusíte, léto s vůní manga a kokosu si zamilujete. Mango a kokos jsou zkrátka senza dvojka do nosu a vy ji využijete každý den. Med můžete namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat v müsli s jogurtem, v koktejlu nebo si exotickou chuť vyšperkovanou sebevědomým kokosem dopřát jenom tak pro radost.
- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o mangu s kokosem v medu
Výživové údaje na 100 g Energie 1 398 kJ / 334 kcal Tuky 0,8 g Z toho nasycené kyseliny 0,6 g Sacharidy 80 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,5 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (92,5 %), lyofilizované mango (6 %), kokos mletý (1 %), hroznový koncentrát (0,5 g)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici