Maca med je zdravý, chutný a účinný. Skleničku s ním sním až do dna
Tahle řeřicha pochází z daleké Jižní Ameriky. Indiáni ji tam používali už před tisíci let. Vy teď můžete musíte vyzkoušet med s macou, je to GIGA!
- SUPERpotravina: maca má Ca (vápník), vitamín C či vlákninu, k tomu včelí med
- EXTRAchuť: lehká, harmonická a působivá, připomíná med s praženými mandlemi
- MEGAúčinky: zvyšuje výkonost, vitalitu a pohodu, používá se k léčení mnoha neduhů
- TOPpomocník do kuchyně: sušenky, nápoje a pomazánka pečiva, využití v řadě receptů
Machu Picchu? Letadlem do Peru celý den. Macu v medu získáte rychle na pár kliknutí.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Nehledejte v tom žádnékomplikovanésložitosti:
„Pro lepší výkon – doma, práce,
důvěřujte medu v mace.“
Maca maká za vás!
Jak jsme objevili macu?
Když jsme se o všemocné řeřiše peruánské dozvěděli, hned jsme si tohoto exota chtěli dopřát v medíku. Tak se superpotravina maca stala nejcizokrajnějším společníkem našeho medu. Jejich výsledná chuť je jako sladký med s praženými mandlemi. Získá si vás lehkostí, harmonií a působivostí. Je tak snadné jí podlehnout – a skleničku maca medu na posezení vymlsat až do dna.
- Zajímavost z našeho blogu: proč se mace říká peruánský ženšen či peruánská viagra.
Složení a konzistence macy v medu
Složení naší macy s medem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletá řeřicha peruánská. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá maca. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte macu s medem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Květový med
Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje řadu užitečných látek:
- stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
- aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
- minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
- vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- cukry jednoduché (glukóza a fruktóza),
- flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.
Maca – popis a zajímavosti
Maca (též maka) je české označení pro rostlinu z Jižní Ameriky řeřichu peruánskou (Lepidium meyenii). Obsahuje řadu důležitých látek jako vitamíny, vlákniny či minerály a znamenitě působí na lidské zdraví.
- Roste vysoko v horách v nadmořských výškách až do 4 500 m.
- Říká se jí také peruánský ženšen nebo peruánská viagra.
- Kvašený nápoj z ní indiáni nazývají „maca chica“.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba macy s medem
Ochucený maca med děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním s macou. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme macu v medu nejraději?
Na našem medu s macou si pochutná celá rodina. Využijete ho opravdu denně, můžete ho přidat do pokrmů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Fantastický je na bílém, celozrnném a kynutému pečivu či ke sladkému loupáku. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie i v horkém nápoji – především v mléku, to je dobrůtka! Nebo si ho dopřát samotný jenom tak pro radost.
- Náš tip: recept na lahodné maca sušenky s medovo-máslovým krémem
Podrobnosti o maca medu
Výživové údaje na 100 g Energie 1 356 / 324 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,7 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (97 %), mletá maca řeřicha peruánská (3 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici