Oříškovokakaový med se neojí. Namázněte si ho s námi
Láska z lísky, čoko jako kakao a sladký med stojí za tajemstvím ořechovokakaového medu. Čeká vás s ním mlsání, dokud ve skleničce neuvidíte na dno. Mazání pořádně natlusto, ať to stojí za to. A při kuchtění kouzlení na všechny způsoby, abyste si osladili život. Musíte ochutnat, protože:
- kombinace medu s kakaem a mletými lískovými ořechy se zkrátka neojí,
- takhle chutná ta pravá lískooříšková kakaová pomazánka,
- jedinečné zážitky často přichází znenadání. Jeden z nich máte nadosah.
Med s kakaem a lískovým ořechem navíc posílí váš organismus a hodí se jako bezva dárek pro každého. Vyberte si dostatečně velké balení (pozor, při konzumaci strašně rychle ubývá!) a objednejte.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Plís, lískokakaový med já rád:
„Radostí si zaskáčem
s medem, kakaem a lískáčem.“
Krásně vláčná, hebká pomazánka, která svádí k věčnému ochutnávání. 1 lžička denně nutná, protože med s kakaem a oříšky je tak dobrý, že se nikdy neojí.
Jak jsme objevili kakao, lískové oříšky a med?
Jako děti jsme zbožňovali kakalo a pojídali oříškovou čokošku. Takže dát dohromady lískáče s kakaem a medem nebyl žádný oříšek. Prostě nám to k sobě pasovalo jako včelky ke kytičkám. Výsledná chuť je d-o-b-r-ů-t-k-o-v-á! Taková příjemná klasika pro všechny. Krásně vláčná, hebká pomazánka, která svádí k věčnému ochutnávání. 1 lžička denně nutná, protože med s kakaem a oříšky je tak dobrý, že se nikdy neojí.
- Zajímavost z našeho blogu: víte, jak a z čeho se vlastně vyrábí kakao?
Složení a konzistence oříškokakaového medu
Složení našeho medu ořechovokakaového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, kakao a mleté lískové ořechy. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med ořechokakaový v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Kakao – popis a zajímavosti
Kakao se vyrábí z kakaových bobů. To jsou semena plodu ze stromu kakaovník pravý (latinsky Theobroma). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes nachází v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.
- Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.
- Conquistadora Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.
- Nadrceným a upraženým kakaovým bobům se říká nibsy.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Základní složkou kakaa je alkaloid theobromin a dále:
- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofein,
- zdravé tuky.
Kakao dokáže:
- zvětšit chuť k jídlu,
- dostat tělo do formy,
- zvýšit milostnou touhu,
- pomáhat při nachlazení,
- přispět k růstu vlasů a nehtů,
- uvolnit napětí v unavených svalech,
- ovlivnit pozitivně mozek, navodit pocity štěstí a zlepšit paměť,
- povzbudit srdeční činnost, snížit vysoký krevní tlak a zvýšit průtok krve.
Výroba medu s ořechem a kakaem
Ochucený med s kakaem a lískovým oříškem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme ořech s kakaem v medu nejraději?
Na našem medu oříškovokakaovém si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, úplně nejlepší je namazat ho na pečivo, palačinky nebo lívance jako pomazánku. Med můžete také přidat do pokrmů, osladit s ním dezerty nebo ovesnou kaši. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: vyrobte si jednoduché oříškovo-kakaové sušenky s medem.
Podrobnosti o medu s kakaem a lískáči
Výživové údaje na 100 g Energie 1 488 / 355 kcal Tuky 4,7 g Z toho nasycené kyseliny 0,6 g Sacharidy 75 g Z toho cukry 73 g Bílkoviny 1,7 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (91 %), kakao (2 %), lískové ořechy – jádra (7 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici