Slunečnicový med, skutečný zázrak od včel. OCHUTNEJTE
Echt květový med, akorát slunečnicový, je žlutý zázrak, na kterém si pochutnáte s láskou. Slunečnicový květový med z naší rodinné farmy Včelařství Domovina:
- vyniká zajímavou, příjemně sladkou a zároveň lehce OVOCNOU chutí,
- pochází ze slunečnicových polí u naší včelnice na KOLÍNSKU,
- získáte také v pastované variantě ideální na KRAJÍC chleba,
- tuhne (krystalizuje) RYCHLEJI než klasický květový med.
Květový med se slunečnicí můžete mlsat se sluncem v zádech i s lunou nad hlavou – ve dne, v noci. Teď jen stačí naklikat si skleniček, co hrdlo ráčí, a počkat na medovou zásilku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jeden proslulý český básník kdysi napsal:
„Z pole žlutých slunečnic
nezbylo už dávno nic.
Že by přece? Radost pohledět.
Mlsáme z nich sladký med!“
Mlsáme ho i my, protože pastovaný slunečnicový med skutečně krásně voní, chutná a ještě je plný léčivé síly. Zkuste ho i vy.
Jak jsme objevili slunečnicový med?
Jak jsme objevili slunečnici? Tu jsme přece nemohli přehlédnout. Vždyť měří i přes 3 metry! Její nádherné žluté květy se na nás s láskou smějí z polí a její vůni milují také včelky. Chuť slunečnicového medu je hodně zajímavá: slaďoučká, ovocná, nezaměnitelná. Takhle skutečně chutná jenom slunečnice. Echt med!
- Zajímavost z našeho blogu: Jak slunečnicová semínka dodržují Fibonacciho posloupnost?
Složení a konzistence slunečnicového medu
Do žluta zbarvený slunečnicový med spojujeme s láskou, s létem a s loukou za polem. Můžete si ho vychutnat ve dvou variantách - pastované a tekuté. Záleží jenom na vás, jak ho máte raději.
Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů slunečnice. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to pastovaný med?
Je to květový med s upravenou konzistencí, krémově béžový až bílý a jako stvořený pro namazání na pečivo bez ztékání. Mechanickým zpracováním ho uvedeme do lehce roztíratelné pomazánky. Pozvolným mícháním med zbavíme přirozené krystalizace, takže nemůže úplně ztuhnout. Nezahříváme ho, proto neztrácí na kvalitě.
Pastovaný med lze ztekutit bez ztráty kvality ve vodní lázni o teplotě do 50 °C. Ovšem ztekucený pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem a takový med posléze zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
- Naše rada: Na ztekucení pastovaného medu v mikrovlnné troubě raději zapomeňte. To se prostě nedělá.
Slunečnicový med – popis a zajímavosti
Slunečnice je superpotravina jako malovaná, neboť obsahuje spoustu užitečných látek, třeba:
- fytosteroly,
- vitamíny (A, B1, B2, B3, D, E, K),
- vlákninu, bílkoviny a sacharidy,
- kyseliny (chlorogenovou, linoleovou),
- minerály (draslík, fosfor, hořčík, selen, sodík, vápník, zinek, železo).
Slunečnicový med prospívá našemu tělu. Podle odborníků slunečnice:
- zlepšuje činnost mozku a nervové soustavy, oddaluje stárnutí buněk,
- platí na vysoký cholesterol, astma, ekzémy a suchou pokožku,
- funguje proti nespavosti, nervozitě a na zlepšení nálady,
- snižuje riziko cukrovky, artritidy a zhoubných nádorů,
- podporuje hojení, zdravý růst vlasů a nehtů,
- dodává energii a zlepšuje obranyschopnost,
- posiluje srdce a oběhovou soustavu.
Nejvyšší slunečnice (řecky Helianthus) světa dorostla do 916 centimetrů. Původně ji pěstovali američtí indiáni a:
- na starý kontinent ji dovezli španělští dobyvatelé v 16. století,
- slunečnicová semínka v květu dodržují Fibonacciho posloupnost,
- heliotropismus slunečnic znamená otáčení jejich květů za sluníčkem.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba květového medu slunečnicového
Květový slunečnicový med stáčíme a pastujeme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Včeličky létají z úlů naší včelnice u Kolína na pole, kde slunečnice každý rok kvete koncem června. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový se slunečnicí.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme slunečnicový med nejraději?
Slupnout slunečnicový med a už je dobře. Váš čaj rozzáří kdykoliv během roku a vám dodá porci energie a štěstí. Obzvláště patří na pečivo, protože nestéká: z křupavého rohlíčku, čerstvého chleba nebo teplé housky vykouzlí snídani jako z pohádky. A to nejlepší na konec: slunečnicový med si zamilujete i jen tak na lžičce. Prý se tomu říká láska.
- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o pastovaném medu se slunečnicí
Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 80 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g
Obsahuje: slunečnicový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %