Akátový med sníte dřív, než stihne zkrystalizovat
Akátový květový med z naší rodinné farmy Včelařství Domovina sníte dřív, než stihne zkrystalizovat. To znamená, že jen tak neztuhne a v tekuté podobě je prakticky pořááááááád. Jenže vy ho stejně smslnete v cuku letu, protože:
- nádherně voní po květech akátu,
- má světlounce žlutou, průzračnou barvičku,
- zamilujete si sladkou chuť s výraznou akátovou ozvěnou,
- díky jeho snadné stravitelnosti vás z něj nebude bolet břicho.
Takový akátový med je pastva pro oči, nos i jazýček. Nechte se zlákat i vy > vyberte si > vložte do košíku > tAK, A Ta dobrota je na cestě k vám.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Znáte tu dětskou říkačku?
„Před akátem, za akátem,
ten kdo bude stát,
umyjem´ ho saponátem,
pak si nesmí medu dát.“
Takže právě naopak. K našemu akátovému medu si pěkně stoupněte a pořádně se do něj pusťte. Vždyť to je pastva pro oči, nos i jazýček.
Jak jsme objevili akátový med?
Jak jsme objevili akát? Tenhle borec je prostě držák. Strom odolá suchu, znečištění, okusování zvěří, zkrátka snad všemu. A med z něj jen tak neztuhne. A to my rozhodně oceníme. Proto ho teď nabízíme také vám. Chuť akátového medu je… taková akátová: slaďoučká, s ozvěnou hřejivého jara a s příslibem nových dobrodružství. Tak akorát, abyste se nechali zlákat a zamilovali se do něj.
- Zajímavost z našeho blogu: jak akát zahání ostatní rostliny ze svého okolí?
Složení a konzistence akátového medu
Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů akátu. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Žádná krystalizace!
Sladký akátový med má jednu výjimečnou vlastnost. Zachovává prakticky pořád tekutou podobu. Co to znamená?
Tekutý med: je to přírodní medík snadno roztíratelný na pečivo. Zvolna teče, jako tekuté zlato. Skladujeme ho na temném, suchém místě s teplotou do 25 °C (třeba i v lednici).
Akátový med – popis a zajímavosti
Trnovník akát (též akát bílý, latinsky Robinia acacia) patří do čeledi bobovitých a pochází ze Severní Ameriky. Vytrvalost, urputnost a nezdolnost akátu jsou možná i jedním z důvodů, proč obsahuje množství látek užitečných pro lidský organismus jako:
- třísloviny,
- glykosidy (amygdalin),
- vonné silice (nerol, linalol),
- aminokyseliny (asparagin),
- kyseliny (antranilovou, glykosiringovou),
- flavonoidy (akaciin, kempferol, myricetin, robinin).
Pozitivní působení akátu oceníte hlavně při potížích s trávením. Využívá se při křečích, překyselení a vředech žaludku, podporuje i jeho činnost (a také střev). Trpíte stresem, psychickým vyčerpáním? Akát nezklame. Navíc pomáhá při zánětech, revmatismu a obtížích vylučovací soustavy. A víte, že:
- do Evropy ho dovezl francouzský botanik Jean Robin na začátku 17. století,
- proslulý Kasejovický akát má obvod kmene 389 centimetrů,
- s tropickou akácií nemá nic společného?
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba květového medu akátového
Květový akátový med stáčíme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Naše včeličky umí tento med nasbírat v oblasti Kolína, kde máme včelnici. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový s akátem.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme akátový med nejraději?
Akátový medík hodně pomalu krystalizuje a dobře ho strávíte. Hodí se proto k dennímu použití do čaje, na pečivo nebo do müsli. Akátový čajík, křupavý rohlíček a čerstvý chléb, cereálie a máte snídani jako na zámku. Jo a akátový med je nehorázně dobrý i jen tak na lžičku. Nebo na lžíci :-)
- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Obsahuje: akátový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %