Květový med pohankový
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Nad poli se tetelí vzduch a něco v něm visí:
„Když přemýšlím o slunci, o vánku
vprostřed umouněného dne,
hned vidím před sebou pohanku,
neumím říci na ten klenot ne…“
Pohanku k nám přinesli pohané, ale postupně se tady zabydlela. Teď se vrací na naše stoly a jako originální med si ji doslova užijete - stačí vložit do košíku.
Jak jsme objevili pohankový med?
Pohanka má ráda sluníčko. Toho je v Bulharsku dostatek, takže se jí tam dobře daří a včely z ní vyrábí vynikající med. A protože nás jeho chuť posadila na pohovku, rozhodli jsme se tento med od nejlepších lokálních bulharských včelařů přivézt na naši farmu Včelařství Domovina. Pro vás jsme ho stočili do sklenic a s láskou vám ho nabízíme. Za 100% kvalitu ručíme svým jménem.
Složení a konzistence pohankového medu
Květový pohankový med se skládá ze sladkých šťáv květů pohanky. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to krystalizace?
Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.
- Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…
Pohankový med – popis a zajímavosti
V zemích českých a moravských se pěstování pohanky rozšířilo na přelomu 12. a 13. století. A až o několik set let později ji z jídelníčku našich předků začaly vytlačovat brambory, kukuřice, rýže a jiné, tehdy módní novinky. A víte také, že pohanka:
- spolu se šťovíkem, hroznatcem a hadím kořenem patří do čeledi rdesnovitých,
- pochází ze svahů nejvyššího světového pohoří Himálaje,
- řadí se mezi tzv. pseudoobiloviny?
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba květového medu pohankového
Květový pohankový med připravujeme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Dovezli jsme si ho od nejlepších lokálních bulharských včelařů ve speciálních sudech a pro vás ho s láskou stáčíme do sklenic. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový s pohankou.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme pohankový med nejraději?
Pohanka na sváču, na chlebu, na chuť je jak pohádka. Nejdříve neuvěříte svým uším, ale nakonec jste rádi, že jste doposlouchali až do konce. Ozvláštní svěží snídani s mazaným pečivem, jogurty, müsli a čajem. No a na lžičce, to je úplně nová dimenze mlsání. Pro Václava, pro Hanku, máme tady pohanku.
- Rady do kuchyně: pohankové soba nudle s tofu a zázvorovým medem.
Podrobnosti o medu s pohankou
Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 80 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g
Obsahuje: pohankový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici