Domů Jídlo a nápoje Trvanlivé potraviny Džemy, medy, čokokrémy Medy Včelařství Domovina Květový med jarní pastovaný Hmotnost:

Včelařství Domovina Květový med jarní pastovaný Hmotnost:

Výrobce Včelařství Domovina
EAN 8594206402901
od 55 Kč

Nabídky

Vcelarstvi-domovina.cz
4 varianty
Včelařství Domovina Květový med jarní pastovaný Hmotnost: 750 g
skladem
260 Kč
Včelařství Domovina Květový med jarní pastovaný Hmotnost: 75 g
skladem
55 Kč
Včelařství Domovina Květový med jarní pastovaný Hmotnost: 180 g
skladem
103 Kč
Včelařství Domovina Květový med jarní pastovaný Hmotnost: 400 g
skladem
151 Kč

Popis produktu

Květový med pastovaný

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Luční med, sladké pokušení a sladká rozkoš, je nabitý přírodou. Báječné vypadá, ještě lépe chutná, vyzná se v kuchyni, posiluje tělo i duši. Nekrystalizuje a nestéká z pečiva! Náš skvělý květový med vás rozzzzáří - stačí vložit do košíku.

A je to nejpopulárnější med mezi maminkami a jejich ratolestmi. Jásejte, protože vaše roztomilá ratolest si už nic neumaže od stékajícího medu! Květový pastovaný med prostě nestéká z pečiva. Nestéká dokonce ani směrem nahoru, ba ani dolů, doleva nebo doprava. Je to med, který z chleba neuteče ani před těmi nejhbitějšími dětskými prstíky. Za to vám ručím.

Jak jsme objevili květový med?

Kde se vzala naše láska k medu a ke včelám? Sladký medíček mlsáme snad od nepaměti. Já, jak vidím med, tak bych ho hned sněd´. Takže, když jsme si před lety přivezli od známého z jižní Moravy první včelstvo, bylo o naší životní náplni rozhodnuto. Včely a poctivý domácí med se nám staly osudem.

Složení a konzistence medu

Květový med se skládá ze sladkých šťáv různých druhů rostlin. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.

Co je to pastovaný med?

Je to květový med s upravenou konzistencí. Mechanickým zpracováním ho uvedeme do lehce roztíratelné pomazánky. Pozvolným mícháním med zbavíme přirozené krystalizace, takže nemůže úplně ztuhnout. Nezahříváme ho, proto neztrácí na kvalitě.

Pastovaný med lze ztekutit bez ztráty kvality ve vodní lázni o teplotě do 50 °C. Ovšem ztekucený pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem a takový med posléze zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

  • Naše rada: Na ztekucení pastovaného medu v mikrovlnné troubě raději zapomeňte. To se prostě nedělá.

Med – popis a zajímavosti

Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje opravdu spoustu užitečných látek:

  • stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
  • aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
  • minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
  • vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E a K),
  • jednoduché cukry (glukóza a fruktóza),
  • flavonoidy a karotenoidy.

Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.

Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:

  • odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
  • kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
  • Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
  • Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba lučního medu květového

Pastovaný luční med je klasika. Je to med z nektaru a pylu rostlin, proto se nazývá medem květovým. Od včel ho získáváme koncem května, je to první med. Stáčíme ho a pastujeme na naší včelařské farmě na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme med nejraději?

Jemná chuť a pastovitá konzistence pastovaného medu je jako dělaná k namazání na pečivo. Proto ho jíme na voňavém chlebíku s máslem, vánočce či křupavém rohlíku. To je snídaně, která jen tak neomrzí. Je vhodný pro všechny věkové skupiny.

  • Rady do kuchyně: jak s pastovaným medem vykouzlit skvělé pochoutky.

Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 80 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g

 

Obsahuje: květový med (100 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %