Domů Jídlo a nápoje Trvanlivé potraviny Džemy, medy, čokokrémy Medy Včelařství Domovina Květový med jarní Hmotnost:

Včelařství Domovina Květový med jarní Hmotnost:

EAN 8594206400051
od 55 Kč

Nabídky

Vcelarstvi-domovina.cz
4 varianty
Včelařství Domovina Květový med jarní Hmotnost: 400 g
skladem
151 Kč
Včelařství Domovina Květový med jarní Hmotnost: 75 g
skladem
55 Kč
Včelařství Domovina Květový med jarní Hmotnost: 750 g
skladem
260 Kč
Včelařství Domovina Květový med jarní Hmotnost: 180 g
skladem
103 Kč

Popis produktu

Květový med je bááááječný. Nejsladšímu pokušení od nás neodoláte

Náš skvělý květový med vás rozzzzáří. Dokážete si vůbec představit svět bez něj? Bez pečiva namazaného máslem a medem k snídani, bez grilovaných křídel na medu k obědu nebo bez ovesné kaše s ovocem a medem k večeři? Slaďoučký, dobroučký domácí med od českého včelaře, to je potěšení bez hříchu, protože:

  • je plný vitamínů a látek prospěšných pro naše tělo,
  • se hodí k doplnění energie při sportu i dietách,
  • má široké využití ve variantách tekutý a pastovaný.

Ať už květovému medu budete říkat luční, jarní nebo první med, rozhodně se vyplatí mít doma jeho pěknou zásobičku. Stačí vybrat si balení a šup s ním do košíku.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Luční med, sladké pokušení a sladká rozkoš, je nabitý přírodou. Báječné vypadá, ještě lépe chutná, vyzná se v kuchyni, posiluje tělo i duši. Jeho pravost potvrzuje rychlá krystalizace. Náš skvělý květový med vás rozzzzáří.

Jak jsme objevili květový med?

Kde se vzala naše láska k medu a ke včelám? Sladký medíček mlsáme snad od nepaměti. Já, jak vidím med, tak bych ho hned sněd´. Takže, když jsme si před lety přivezli od známého z jižní Moravy první včelstvo, bylo o naší životní náplni rozhodnuto. Včely a poctivý domácí med se nám staly osudem.

Složení a konzistence medu

Květový med se skládá ze sladkých šťáv různých druhů rostlin. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.

Jak vypadá květový med?

Květový med je úplně nejsladší na světě! Můžete si ho vychutnat ve dvou variantách. Záleží jenom na vás, jak ho máte raději.

Tekutý med: je to přírodní medík snadno roztíratelný na pečivo. Zvolna teče, jako tekuté zlato. Skladujeme ho na temném, suchém místě s teplotou do 25 °C (třeba i v lednici). Pravý, poctivý med od včelaře rychle krystalizuje (lidově se nesprávně říká, že cukernatí). Tento přirozený fyzikální proces se objevuje už během pár dnů či týdnů a tak to má být. Začíná mírným zakalováním a končí úplným ztuhnutím medu. Takový med můžete ztekutit bez ztráty kvality.

  • Pozor: přísně zakazuji rozpouštění medu v mikrovlnce!

Pastovaný med: krémově béžový až bílý med jako stvořený pro namazání na pečivo bez ztékání. Je to květový med mechanicky uvedený do lehce roztíratelné konzistence. Přirozené krystalizace ho zbavujeme pozvolným mícháním bez ztráty kvality (nemůže tedy úplně ztuhnout). A kdyby náhodou, nechte ho pár hodin v pokojové teplotě, aby změknul. Inu, jedná se o stopro přírodní výrobek bez stabilizátorů, cukerných sirupů či jiných ředících šťáviček.

Co je to krystalizace?

Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.

  • Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…

Med – popis a zajímavosti

Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje opravdu spoustu užitečných látek:

  • stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
  • aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
  • minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
  • vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E a K),
  • jednoduché cukry (glukóza a fruktóza),
  • flavonoidy a karotenoidy.

Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.

Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:

  • odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
  • kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
  • Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
  • Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba lučního medu květového

Tekutý luční med je klasika. Od včel ho získáváme koncem května, je to první med. Včelky ho vyrábí ze slaďoučkého pylu a nektaru lučních květin, které kvetou na jaře (bylinky, ale i břízy, buky, ovocné stromy atd.). Je to med z nektaru a pylu rostlin, proto se nazývá medem květovým. Stáčíme ho na naší včelařské farmě na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce a žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš jarní domácí med.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to

Využití medu: každý den, od rána do večera

Jedem´ s medem, jinak to snad ani nedovedem´. Ráno začínáme čajíkem a pečivem. Nebo hodně zdravě – medem v müsli, jogurtu, ovesné kaši. Medová snídaně – mňam. K obědu grilujeme vepřovou panenku či lososa, samozřejmě na medu. K tomu se hodí zeleninový salát s medovou zálivkou. A odpoledne ukuchtíme MEDovník, MEDovou bábovku nebo mazanec. K tomu si vychutnáme kávičku – oslazenou medíkem. Těch dobrot nějak přibývá!

A jak máme med nejraději my?

My květový med používáme nejčastěji na vaření a pečení. Nebo grilování. Medová marináda k masu u nás frčí určitě nejvíc. Grilované masíčko na medu – to je gastronomický orgasmus. Ale rádi si dáme lžičku tekutého medu jen tak a polaskáme chuťové pohárky jeho lahodnou chutí. Do čaje, na křupavý chlebíček či rohlíček, prostě klasika! Zkusíme upéct medovou bábovku s ořechy nebo super bombastický medovník.

  • Rady do kuchyně: jak s tekutým medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 80 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g

Obsahuje: květový med (100 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %

Parametry

BlogURL /kvetovy/