Med z avokáda, lahodná paráda pro každého. 3-2-1-mlsejte ho!
Co všechno jen dokážou vykouzlit! Když se včelky zamilují do avokáda, z jejich lásky vznikne přelahodný avokádový med. A to je:
- kamarád do kuchyně, se kterým si budou rozumět hlavní jídla i svačiny,
- zásobárna užitečných látek, které našemu tělu pomáhají ve středu i v pátek,
- překvapeníčko jako dárek, který můžete nadělit komukoliv, ale klidně i sami sobě,
- superpotravina, na které je super, že kromě jiného také báječně chutná. Zkuste to sami.
Avokádový med šupito prestos objednávejte a do košíku vkládejte ZDE!
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Seňoři a seňoritky, jeho moc je úžasná:
„Vždyť i moje máma ráda
každodenně mlsá ten med z avokáda.
Proto jasně, že tím pádem
také táta miluje med s avokádem.“
Takže, avokádo? Ano. A vo to de.
Jak jsme objevili avokádo?
Olé! Jak je to v té reklamě? Propašovali jsme k vám avokádový med až z Méchika? Tak úplně takhle se to nestalo, ale je pravda, že na avokádo jsme měli spadeno už docela dlouho. Bylo by přece škoda, nechat ho ležet spadlé na zemi. A podobné exotické chuťovky my prostě zbožňujeme. Výsledná chuť je avomedová, prodchnutá meXickými rytmy, ozvěnou eXotických dálek a p(r)ožitky na maXimum. Caramba!
- Zajímavost z našeho blogu: avokádo patří mezi ovoce, nebo zeleninu?
Složení a konzistence medu květového s avokádem
Květový avokádový med se skládá ze sladkých šťáv květů avokáda. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to krystalizace?
Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.
Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Tak to snad ne…
Avokádový med – popis a zajímavosti
Avokádo je plodem stromu hruškovec přelahodný. Aztékové ho pěstovali na jihu dnešního Mexika už dávno před naším letopočtem. Největšími současnými pěstiteli jsou kromě Mexika také africké a jihoasijské země, Austrálie a státy kolem Středozemního moře.
Léčba nemocí jater, ledvin a močových cest, chorob kůže a sliznic, posilování psychické pohody nebo zlepšování obranyschopnosti, to je pouze zlomek pozitivního působení avokáda. Ostatně dobře působí skoro na každý orgán v těle.
- Název pochází ze španělského slova „aguacate“.
- Největší avokádo světa z Havaje vážilo skoro 2,5 kg.
- Na jednom stromu vyroste ročně přes 100 kusů avokád.
- Záhadou pro vědce dosud zůstává, jak se v přírodě rozmnožuje.
- Další zajímavosti o avokádu a jeho složení najdete na našem blogu.
Výroba medu avokádového
Med květový s avokádem připravujeme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Dovezli jsme si ho od nejlepších lokálních mexických včelařů ve speciálních sudech a pro vás ho s láskou stáčíme do sklenic. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je naše avokádo v medu.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme med z avokáda nejraději?
Tradiční pomazánka guacamole se dělá z plodů avokáda, na všechno ostatní je tu květový avokádový med. Na lahodné a vyvážené snídani ho máznete na pečivo. Na oběd s ním skvěle ozdobíte dezert (zmrzlinový pohár, palačinku, pudink). Na večeři z něj vykouzlíte báječné vegetariánské tacos s medovým halloumi. A kdykoliv si ho můžete užít na v čaji, horkém mléce nebo na lžičce, jen tak, na dobrou chuť.
- Nutriční koutek: jak z medu stvořit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o květovém medu s avokádem
Výživové údaje na 100 g Energie 1 390 / 332 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 80 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový avokádový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici