Kávový med vás postaví na nohy a otevře oči dokořán. Přivoňte si
Není kafe jako káva a každý med jakbysmet není z Domoviny. Když jsme ale náš domácí medík seznámili s poctivou kávou, zrodila se lahůdka, která vás postaví na nohy. Káva v medu:
- co říci o ní? Tak především, že hezky voní,
- a svou báječnou chutí – vás rozkoší vzdychat nutí,
- je skvělá v mléku, při pečení i jen tak na lžičce! Otevře vám oči dokořán.
Med s kávou, to je skutečně silná káva. Něco takového a tak dobrého jste totiž ještě neochutnali. Tak to honem napravte a vyberte si.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Už Mistr pěl:
„Kávu si osladím
o trochu víc,
medem – to prozradím
a víc už nic.“
My vám to o ní klidně prozradíme: káva v medu hezky voní a svou báječnou chutí vás rozkoší vzdychat nutí. Prostě medíček a kávička.
Jak jsme objevili kávu?
Den bez kávy a den bez medu si nedokážu přestavit. Med jím denně a s kávou svůj den začínám. Odteď začínám zajímavou kombinací medu a kávy. Dopřejte si ji i vy, nezklame vás. Výsledná chuť připomíná šálek dobré kávy a zároveň plástve plné čerstvého medu. Vzpomenete si s ní na lodě, které plují z velkých dálek, i na louky plné bzučících včelek. Prostě medíček a kávička.
- Zajímavost z našeho blogu: co má etiopská oblast Kaffa společného s kávou?
Složení a konzistence medu kávového
Složení naší kávy v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a rozpustná instantní káva. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje instantní káva a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte kávový med při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Květový med – popis a zajímavosti
Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:
- odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
- kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
- Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje řadu užitečných látek:
- stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
- aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
- minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
- vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- cukry jednoduché (glukóza a fruktóza),
- flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.
Výroba kávy s medem
Ochucený med kávový děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme kávu v medu nejraději?
My jsme milovníci kávy. A vy? Náš med s kávou využijete během celého roku. Nejlepší je k doslazení kafíčka, (horkého) mléka nebo k mlsání jen tak pro radost. Můžete ho namazat na pečivo nebo přidat do pokrmů. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu či smoothie. Hodí se při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, pudinky, palačinky).
- Tip na recept: jak na medové perníčky, ihned měkké, sladké a voňavé.
Podrobnosti o kávovém medu
Výživové údaje na 100 g Energie 1 394 / 333 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,5 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (94 %), rozpustná instantní káva (6 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici