Kardamomový med, HMMM!, jeho mazlivá chuť vás pohladí po duši
Car démon? Kdepak, cardamom není žádný temný čaroděj. Právě naopak, kardamom v medu je učiněný dobroděj. Skvěle chutná, posiluje organismus a můžete ho přidat do řady jídel. Jedná se o:
- koření vašeho života – slaďoučký domácí med s cizokrajným cardamomem,
- dobrou superpotravinu – široké využití v kuchyni do nápojů, pokrmů i dezertů,
- zdraví jako lusk – pomůže třeba při bolestech v krku a zánětech, urychluje léčbu pokožky,
- pěkný dáreček – originální a vhodný pro každého.
Pane, dámo, dáme kardamom! Kliknutím ho do košíku vložíme.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
„Do každého bytu, domu
patří medík v kardamomu.“
Zní to jako levný reklamní slogan, ale je to tak. Zdravý, chutný a praktický kardamomový med oceníte každý den.
Jak jsme objevili kardamom?
Pro nás to byl ze začátku cizinec. Když jsme ho ale ochutnali, hned nám bylo jasné, s jakým gentlemanem máme tu čest. Vítejte, pane Kardamome. Jeho chuť v medu je mazlivá, lehce kořeněná až sladká. Hotové pohlazení po duši. Zaujme vás vůní dálek, nádechem nepoznaného a puncem jedinečnosti.
- Zajímavost z našeho blogu: polyflórní med… co to znamená?
Složení a konzistence medu kardamomového
Složení našeho medu s kardamomem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletý kardamom. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje mletý kardamom a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte kardamomový med při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Květový med – popis a zajímavosti
Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:
- odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),
- kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,
- Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Květový med platí za nevyčerpatelný zdroj našeho dobrého zdraví. Měli bychom ho jíst každý den. Obsahuje řadu užitečných látek:
- stopové prvky (fluor, hořčík, jod, kobalt, mangan, měď, selen, zinek, železo),
- aminokyseliny a kyseliny (citrónovou, jablečnou, křemičitou, vinnou),
- minerály (draslík, fosfor, chlor, křemík, sodík, vápník),
- vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K),
- cukry jednoduché (glukóza a fruktóza),
- flavonoidy a karotenoidy.
Možnosti využití medu při léčbě zdravotních obtíží i jejich prevenci jsou takřka nekonečné. Podporuje srdeční funkci, přispívá ke klidnému spánku, zlepšuje činnost svalů a vůbec – přečtěte si o léčivém účinku medu v našem rozsáhlém cyklu Med jako lék.
Kardamom – popis a zajímavosti
Kardamom patří do čeledi zázvorovitých stejně jako zázvor nebo kurkuma. A také disponuje cennými látkami, pro které je dobré ho užívat. Určitě stojí za to vyzkoušet. Je méně známý, ale moc dobrý, nezklame.
Výroba kardamomu s medem
Ochucený med kardamomový děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme kardamom v medu nejraději?
Šup sem honem s kardamomem! Náš kardamom s medem využijete během celého roku. Nejlepší je na tmavém celozrnném a vícezrnném pečivu, kde vynikne chuť kardamomu a zrníček v pečivu. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu či smoothie a také v teplém mléce je to lahůdka. Hodí se při pečení (kuřecí křidélka) i při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, pudinky, palačinky). A co teprve mlsat ho ze lžičky jen tak pro radost, HMMM!
- Tip na recept: upečte si motance, dokonalou záležitost pro milovníky kynutého těsta, oříšků a medu.
Podrobnosti o kardamomovém medu
Výživové údaje na 100 g Energie 1 389 / 332 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,5 g Sůl 0,02 g
Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), mletý kardamom (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici