Domů Jídlo a nápoje Trvanlivé potraviny Džemy, medy, čokokrémy Medy Včelařství Domovina Kakaové boby medu Hmotnost:

Včelařství Domovina Kakaové boby medu Hmotnost:

Výrobce Včelařství Domovina
EAN 8594206401652
od 53 Kč

Nabídky

Vcelarstvi-domovina.cz
3 varianty
Včelařství Domovina Kakaové boby v medu Hmotnost: 75 g
skladem
53 Kč
Včelařství Domovina Kakaové boby v medu Hmotnost: 170 g
skladem
104 Kč
Včelařství Domovina Kakaové boby v medu Hmotnost: 380 g
skladem
223 Kč

Popis produktu

Med s kakaovými boby je laskomina nejen pro fajnšmekry

Kdo má chuť na něco opravdu speciálního, ocení náš jedinečný med s kakaovými boby. Jejich prapůvod sahá do dalekých krajin, kde si dávají dobrou noc papoušci kakadu, kaktusy a kamarádští indiáni. Mícháme je s naším domácím medem a výsledek stojí za to:

  • laskomina pro nejzmlsanější jazýčky, které už neví, co by,
  • okénko do exotických světů, kde se ještě ukrývají mnohá tajemství,
  • jeden z nejoriginálnějších dárků, jaký vaše tetička vůbec může dostat. Opravdu.

Pravé kakaové boby v bio kvalitě a poctivý medík z Vysočiny tvoří bratrstvo neodmítnutelných, spolehlivého společníka vašich chvilek pohody a chuťovku nejen pro fajnšmekry. Vyzkoušejte.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Kakaové boby v medu nad zlato:

„Moje milá z Eldoráda
mlsala by poklad Inků ráda.
Snad, že budu já ten, kdo by
přinesl jí v medu kakaové boby.“

Kdepak, já to nepopletl. Dnes se sice kakaovník pěstuje hlavně v Africe, ale pochází z kraje, na který shlíží hrdý Popocatepetl. 

Jak jsme objevili kakaové boby a med?

Kdo by jako dítě nebumbal kakalíčko. Také nám chutnalo. Alen není kakao jako kakao. Časem jsme se rozhodli jít přímo ke zdroji a narazili jsme na tajemství samotného Quetzalcoatla. Aztéckého boha, který lidem přinesl kakaové boby. Tak jsme se inspirovali a umíchali s nimi skvělý ochucený med. Výsledná chuť je boží, lepší než kastrol kaviáru! Kakaové boby v sobě mají kouzlo neznámých krajů a květový med sladkost našich luhů a hájů. Hořká se sladkou se skvěle doplňují. Stačí se olíznout – lahůdka nejen pro mlsné jazýčky.

  • Zajímavost z našeho blogu: Víte, jak se z kakaovníku vyrábí kakao a jakou roli v tom hrají kakaové boby?

Složení a konzistence kakaových bobů v medu

Složení našeho medu s kakaovými boby je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a drcené BIO FAIRTRADE kakaové boby. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

  • Náš tip: nechte med s kakaovými boby v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Kakaové boby – popis a zajímavosti

Kakaové boby jsou semena plodu ze stromu kakaovník pravý (latinsky Theobroma – česky doslova „potrava bohů“). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.

  • Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.
  • Conquistadora Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.
  • Nadrceným a upraženým kakaovým bobům se říká nibsy.
  • Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Základní složkou kakaových bobů je alkaloid theobromin a dále:

  • minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
  • antioxidanty (flavonoly),
  • anandamid a kofein,
  • zdravé tuky.

Kakaové boby jsou vynikající pro posílení lidského organismu:

  • povzbuzují srdeční činnost, snižují vysoký krevní tlak a zvyšují průtok krve,
  • ovlivňují pozitivně mozek, navozují pocity štěstí a zlepšují paměť,
  • uvolňují napětí v unavených svalech,
  • přispívají k růstu vlasů a nehtů,
  • pomáhají při nachlazení,
  • dostávají tělo do formy,
  • zvyšují milostnou touhu,
  • zvětšují chuť k jídlu,
  • platí na astma.

Výroba kakaových bobů v medu

Ochucený med s kakaovými boby děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme med s kakaovými boby nejraději?

Hop, hop honem sem s kakaovým bobem! V medu ho mlsáme na chuť na lžičce, hořká se sladkou se skvěle doplňují. Vy si na kakaových bobech v medu pochutnáte s celou rodinou. Využijete je každý den, můžete je namazat na pečivo, přidat do pokrmů, osladit s nimi dezerty nebo ovesnou kaši. Lze je rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si je dopřát jenom tak pro radost.

  • Náš tip: oříškové sušenky s kakaovými boby v medu, co vy na to?

Podrobnosti o medu s kakaovými boby

Výživové údaje na 100 g Energie 1 454 / 347 kcal Tuky 3,1 g Z toho nasycené kyseliny 1,8 g Sacharidy 77 g Z toho cukry 75 g Bílkoviny 1 g Sůl 0,01 g


Obsahuje:
květový pastovaný med (94 %), kakaové boby BIO (6 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici