Med s kakaem a chilli sladce pálí. Načerpejte s ním pohodu a síly
Sladké, pálivé a hořké jde náramně k sobě. Sladký luční med od našich pilných včeliček. Čili, o kterém jste se ve škole učili, že pálí jako čert. Hořké kakao s báječnou vůní dalekých zemí. V jedné skleničce chutnají jako kakaový med s chilli ďábelsky dobře! Ve vašem jídelníčku mu dejte čestné místo, neboť:
- na jazyku začíná sladkým kakaovým vzplanutím a končí dlouhým, ostrým dojezdem > úžasná chuť,
- do ovesné kaše, nápojů, dezertů, na pečivo padne jako ušitý > široké využití při stravování,
- v poličce i během předávání oslavenci působí jako fešný štramák > zajímavý vzhled,
- pěkně vás zahřeje a budete díky němu v pohodě a čilí > dodá vám jiskru.
Medík + kakalíno + chilli = sladká čertovinka, která rozpálí i vás. Stačí vložit do košíku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Chilli med kakaový zbožňujeme:
„Co bychom si bez čili počali?
Napadlo nás, když jsme před devátou
sklenku pátou
chilli medu s kakaem načali.“
Jak jsme objevili chilli, kakao a med?
Sladké a pálivé k sobě patří odjakživa. My máme z kakaa a chilli husí kůži všude po těle. Dohromady jim to jde opravdu skvěle, především jako obrovsky smyslná a dráždivá pikantérie, údajně také afrodiziakální hlavně pro muže. Takže holky a kluci, tohle jsme pro vás namíchali. Výsledná chuť je hořkosladce ohnivá a v ústech vám rozehraje symfonii pohody, vášně a slasti. Z čili se vám na čele objeví krůpěje potu, pálení se ve slaďoučkém medu příjemně rozplyne a ještě dlouho ve vás zanechá žár a dobrou náladu.
- Zajímavost z našeho blogu: jak se na stupnici SHU měří pálivost chilli papriček?
Složení a konzistence kakaového medu s chilli
Složení našeho kakaa s chilli v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, mletý kajenský pepř a nealkalizovaný kakaový prášek (přírodní, 22% obsahu tuku). Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kakaový s chilli v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Kakao – popis a zajímavosti
Kakao se vyrábí z kakaových bobů – semen plodu kakaovníku pravého (latinsky Theobroma – česky doslova „potrava bohů“). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.
- Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.
- Dobyvatele Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Hlavní složkou kakaových bobů je alkaloid theobromin a dále:
- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofein,
- zdravé tuky.
Pravé, kvalitní kakao posiluje lidské tělo a může:
- povzbuzovat srdeční činnost, snižovat vysoký krevní tlak a zvyšovat průtok krve,
- ovlivňovat pozitivně mozek, navozovat pocity štěstí a zlepšovat paměť,
- uvolňovat napětí v unavených svalech,
- přispívat k růstu vlasů a nehtů,
- zvyšovat milostnou touhu,
- pomáhat při nachlazení,
- dostávat tělo do formy,
- zvětšovat chuť k jídlu,
- platit na astma.
Chilli – popis a zajímavosti
Chilli paprička (latinsky Capsicum annum) se česky nazývá také feferonka či kajenský (cayenský) pepř. Jedná se o plod exotické křovité papriky ze Střední Ameriky.
- Je to superpotravina a podle mnoha výzkumů pomáhá v boji s řadou zdravotních obtíží.
- Její pálivost se měří na tzv. Scovilleově stupnici (SHU).
- Dnes roste v tropech a subtropech celého světa.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba chilli medu s kakaem
Ochucený med s kakaem a chilli děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme kakao s chilli v medu nejraději?
Někdo to rád pálivé. Vy také? Proto si pochutnáte na našem skvělém medu s chilli a kakaem. Můžete si ho dopřát jenom tak pro radost, ale i s čímkoliv, když máte chuť na pořádně vostrej nářez. Využijete ho každý den v dezertech, na pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu – čupr pepr. Moc dobrý je také k bílým smetanovým jogurtům, ve kterých se chuť chilli ještě o dost zjemní. Lze ho rozmíchat v koktejlu nebo ve smoothie.
- Náš tip: zkuste něco originálního, ovesnou kaši s chilli medem kakaovým.
Podrobnosti o medu kakaovém s chilli
Výživové údaje na 100 g Energie 1 401 / 335 kcal Tuky 1,1 g Z toho nasycené kyseliny 0,5 g Sacharidy 79 g Z toho cukry 76 g Bílkoviny 1,3 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášek (4 %), mletý kajenský pepř (1 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici