Jahodový med jsou dva zázraky v jedné skleničce. Smlsněte si na něm
Pánové a dámy, pojďte s námi za jahodami. Za jahodami v medu! Červené, šťavnaté, tečkované jahůdky v našem slaďoučkém medíku si zamilujete:
- pro jejich skvělou chuť > mlsání na každý den,
- díky jejich využití v kuchyni > na rohlíku, při pečení,
- kvůli jejich příznivému vlivu na zdraví > třeba proti nachlazení.
Jahody a med, dva malé zázraky v jedné skleničce. Jakmile máte chuť na sladké, tak na jahody >>> nakupujte teď a tady.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Slaďounké jahůdky v medu zamíchané, po celý rok chutné a lahodné, už se na nás smějí. I básníci na ně ódy pějí:
„Za cestičku k jahodám
všechno svoje zlato dám.
A za jahody v medu?
Tolik zlata představit si nedovedu.“
Teď už ale můžete vrátka ke dvanácti měsíčkům zavřít. Jahod v medu pro vás máme dost. Výsledná chuť je jako sen – jahodová! Červená jako zapadající sluníčko, šťavnatá jako letní deštík a tečkovaná jako slunéčko sedmitečné. Kouzlo v jedné skleničce.
- Zajímavost z našeho blogu: víte, kdy a kde se začaly v Čechách ve velkém pěstovat jahody?
Jak jsme objevili jahody?
JAké plody zahrádky jsou nej? Na tom se sHOdneme všichni a vžDYcky: jahody se šlehačkou, jahodová zmrzlina, jahodový koláč, jahodové knedlíky... Moje nejoblíbenější ovoce vůbec. Tak proč ne jahody s medem? Sladká slast, kouzlo v jedné skleničce!
Složení našeho jahodového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizované jahody. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s jahodami v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené.
Jahody – popis a zajímavosti
Jahoda je velice oblíbené, zdravé a chutné ovoce. Jahodník (latinsky Fragaria) znali už staří Římané. Na polích se dnes pěstuje jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa), který v roce 1766 vyšlechtil zahradník francouzského krále Ludvíka XV.
- U nás větší pěstování jahod začalo až v 19. století na Neveklovsku.
- Název jahoda pochází ze staroslovanského slova „agoda“.
- Za rok každý z nás sní průměrně kolem 3 kg jahod.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Není náhoda, že jahoda obsahuje hodně látek, které jsou mňam pro naše zdraví:
- vitamíny (A, B, C, E),
- vlákninu a antioxidanty (anthocyanin),
- minerály (draslík, hořčík, síru, vápník, zinek),
- organické kyseliny (citrónovou, ellagovou, chininovou, jablečnou).
Jahody posilují organismus a jejich konzumací lze předcházet řadě nemocí. Umí úspěšně bojovat s nachlazením a navíc:
- slouží jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění,
- omlazují funkce nervového systému včetně mozku,
- zamezují tvorbu zánětů a urychlují jejich léčbu,
- podporují krevní oběh v pohlavních orgánech,
- omezují vznik močových a žlučových kamenů,
- stimulují regeneraci buněk a urychlují hojení,
- fungují jako ochrana před zácpou,
- působí příznivě na metabolismus,
- pomáhají při hubnutí,
- zpomalují stárnutí.
Výroba medu s jahodou
Ochucený med s jahodou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme jahodový med nejraději?
Jakmile mám chuť na sladké, tak na jahody v medu. Jíme ho jen tak na lžičce. Vy si na jahodovém medu pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s bílým jogurtem, tvarohem, v koktejlu nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Nutriční koutek: vyrobte si výtečnou jahodovou granolu s medem.
Podrobnosti o medu s jahodami
Výživové údaje na 100 g Energie 1 385 / 331 kcal Tuky 0,2 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 80 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,6 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (96 %), lyofilizované jahody (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici