Dopřejte si jahodový med s pravou vanilkou, skutečnou delikatesu
Slaďoučký med, šťavnaté jahůdky a voňavá vanilka, to je luxusní pochoutka pro každého, kdo chce ochutnat něco mimořádného. Dopřejte si i vy k výjimečným chvílím exkluzivní pochoutku lepší než dezert z hotelu Ritz. Jahodový med s pravou vanilkou z Madagaskaru svádí k mlsání a vy skleničce plné hříchu prostě neodoláte:
- z každého moučníku udělá dort pro královskou svatbu,
- na pečivu chutná jako mámení od pětihvězdičkového kuchaře,
- otevřete ji pouze při sváteční příležitosti, mlsáte, ale už nezavřete…
Jahody a vanilka, váš jedinečný výhled z Eiffelovky, jsou tady. Stačí je vložit do vašeho košíku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Med s pravou africkou vanilkou byl dlouho náš sen. Nakonec jsme se rozhodli přidat ji do medu s jahodami, protože s nimi vytváří velmi jemnou a delikátní chuť. Vanilku v ústech ucítíte od prvního okamžiku. Je to skutečná lahůdka, která strčí do kapsy i dezert z hotelu Ritz. Jakmile kombinaci slaďoučkého medu, šťavnatých jahůdek a voňavé vanilky jednou ochutnáte, budete ji chtít pořád znova!
Jak jsme objevili jahody s vanilkou?
Slaďounké jahody v medu pohladí po chuťových pohárcích. My jsme ale chtěli ještě něco víc. Až jsme to rozlouskli s luskem vanilky. Nechali jsme si poslat originál z Madagaskaru, dali si enormement záležet a přímo doma si vykouzlili tu nejluxusnější cukrárnu. Namletá vanilka jahodu na výsost povýšila a excelentní gurmánský prožitek zajistila. Viva la vanilla! Výsledná chuť je báječná – fantastická! Na jazyku se vám rozteče domácí med, zahlaholí veselé jahůdky a zavoní exotická vanilka. Takovému pokušení se nedá odolat.
- Zajímavost z našeho blogu: víte, kdy a kde se začaly v Čechách ve velkém pěstovat jahody?
Složení a konzistence jahodového medu s vanilkou
Složení našeho medu s jahodou a vanilkou je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, lyofilizované jahody a pravá vanilka (Vanilla planifolia, tradiční a nejrozšířenější odrůda Bourbon s vysokým obsahem vanilinu, země původu Madagaskar). Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizované ovoce a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte jahodový med s vanilkou při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Jahody – popis a zajímavosti
Jahoda je velice oblíbené, zdravé a chutné ovoce. Jahodník (latinsky Fragaria) znali už staří Římané. Na polích se dnes pěstuje jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa), který v roce 1766 vyšlechtil zahradník francouzského krále Ludvíka XV.
- U nás větší pěstování jahod začalo až v 19. století na Neveklovsku.
- Název jahoda pochází ze staroslovanského slova „agoda“.
- Za rok každý z nás sní průměrně kolem 3 kg jahod.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Jedná se o skvělý zdroj vitamínů a dalších užitečných látek, které přispívají k vašemu zdraví. Co obsahují jahody:
- minerály (draslík, hořčík, síra, vápník, zinek),
- vitamíny (A, B, C, E),
- organické kyseliny (citrónovou, ellagovou, chininovou, jablečnou),
- vlákninu a antioxidanty (anthocyanin).
Jahody posilují organismus a jejich konzumací lze předcházet řadě nemocí. Umí úspěšně bojovat s nachlazením a navíc:
- slouží jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění,
- omlazují funkce nervového systému včetně mozku,
- zamezují tvorbu zánětů a urychlují jejich léčbu,
- podporují krevní oběh v pohlavních orgánech,
- omezují vznik močových a žlučových kamenů,
- stimulují regeneraci buněk a urychlují hojení,
- fungují jako ochrana před zácpou,
- podporují metabolismus,
- pomáhají při hubnutí,
- zpomalují stárnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je mimořádně šetrný postup mražení ovoce. Zachovává v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ponechává mu i skvělé aroma a úžasnou chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené.
Výroba medu s vanilkou a jahodami
Ochucený med s jahodami a vanilkou děláme na naší včelařské farmě na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme jahody s vanilkou v medu nejraději?
První skleničku jsme snědli s nadšením samotnou – jak se říká na lžičku. Druhou taky. Chutná nám také ve smoothie s čerstvými jahodami nebo na jemném sladkém pečivu.
Vy si na jahodovém medu s vanilkou pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Rady do kuchyně: jak s ochuceným medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o medu s jahodami a vanilkou
Výživové údaje na 100 g Energie 1383/ 330 kcal Tuky 0,4 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 80 g Z toho cukry 77 g Bílkoviny 0,7 g Sůl 0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (94 %), lyofilizované jahody (4 %), mletá vanilka (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici