Med s jablky a skořicí budete ujídat pořád dokola. Tak moc je dobrý
Jablko nepadá daleko od stromu, ale ani od úlu. Padá rovnou do medu. A když k tomu přidáte skvělou skořici, o ňamy ňamy zábavu máte postaráno. Jablečný med se skořicí budete ujídat pořád, zas a znova:
- kombinace jablka a skořice a medu = milá, neokoukaná, povznášející chuť,
- české vitamíny a exotický cinnamaldehyd = bacily už se třesou strachy,
- dezerty, nápoje, mlsání jen tak = slaďoučké recepty čekají.
Jaba, daba, jablka! Šup s nimi do medu se skořicí, do skleničky a do vašeho košíku. Jejich cesta na váš stůl je rychlá a snadná, stačí jenom objednat.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Koulelo se, koulelo červené jablíčko a hup do našeho domácího medu. Skořice u takové lahodné legrace prostě nemohla chybět:
„Dej mi babko jedno jabko,
k němu přidej skořici.
Já ho zblajznu v cuku letu
lžičku v medu nořící.“
Dnes je v módě epl a kdejaká apka. My si holt potrpíme na klasiku a nedáme dopustit na jabka. Výsledná chuť vás vynese do oblak! Do nebe! Vždyť přece už za dob Adama byla tu Eva s medama, pak je napadlo si ještě jabko dát. A s nevinným úsměvem na líci přimíchali skořici, ta chuť – hmmm – byla tak akorát.
- Zajímavost z našeho blogu: Legendy říkají, že skořici nosili obrovští, neznámí ptáci. Co je na tom pravdy?
Jak jsme objevili jablka, skořici a med?
Jablíčko bylo naše asi nejčastější ovoce v dětství. A takový štrůdl z něj, bašta! Skořice má úžasnou vůni a k jablku prostě patří. Tak proč ty dva parťáky nespřátelit s naším domácím medem?
Složení a konzistence skořice s jablky v medu
Složení naší skořice s jablkem v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, lyofilizované jablko a mletá skořice. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s jablkem a skořicí v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené.
Skořice – popis a zajímavosti
Za typickou vůní skořice je sloučenina cinnamaldehyd, dále třeba kyselina skořicová, eugenol, linalool či kumarin. Díky nim skořice také příznivě působí na lidský organismus:
- ničí bakterie (dezinfekční účinky),
- působí na kvalitu pokožky (zbavuje akné),
- posiluje imunitu (proti nachlazení, chřipce, kašlíku),
- povzbuzuje chuť k jídlu (a navíc se velice příjemně užívá),
- pomáhá při cukrovce (zlepšuje metabolismus tuků a cukru),
- podporuje krevní oběh (snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení),
- upravuje trávení (nadýmání, nevolnosti, průjmy, dráždivý tračník),
- uplatňuje se u celé řady dalších neduhů (např. revmatismus, vysoký cholesterol).
Koření skořice se získává z kůry stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Skořicovník čínský pochází z Barmy, skořicovník ceylonský má původ na Srí Lance. Dnes se pěstuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce skořice se vyrobí v Indonésii, Brazílii, na Madagaskaru či Seychelách.
- Skořici v léčitelství úspěšně používali už staří Číňané, Egypťané a Řekové.
- Za její rozšíření do celého světa můžou Portugalci a Holanďané.
- Samotné koření vzniká drcením voňavé kůry skořicovníku.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba jablečného medu se skořicí
Ochucený med se skořicí a jablkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu, pokračuje česáním jablíček a vrcholí mícháním se skořicí. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme jablko se skořicí v medu nejraději?
Jasně, jablko, med a skořice! Mlsáme to klidně jen tak na lžičce. Vy si na medu se skořicí a jablky pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a především do dezertů (jablečný závin, skořicové hvězdičky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: udělejte si život sladký s kynutými skořicovými šneky.
Podrobnosti o skořicovém medu s jablky
Výživové údaje na 100 g Energie 1 396 / 333 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 76 g Bílkoviny 0,6 g Sůl 0,01 g
Obsahuje: květový pastovaný med (94,75 %), lyofilizovaná jablka (5 %), mletá skořice (0,25 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici