Domů Jídlo a nápoje Trvanlivé potraviny Džemy, medy, čokokrémy Medy Včelařství Domovina Heřmánek medu Hmotnost:

Včelařství Domovina Heřmánek medu Hmotnost:

EAN 8594206401782
od 53 Kč

Nabídky

Vcelarstvi-domovina.cz
3 varianty
Včelařství Domovina Heřmánek v medu Hmotnost: 75 g
skladem
53 Kč
Včelařství Domovina Heřmánek v medu Hmotnost: 170 g
skladem
97 Kč
Včelařství Domovina Heřmánek v medu Hmotnost: 380 g
skladem
215 Kč

Popis produktu

Med s heřmánkem, báječný všelék nejen do čaje si zamilujete

Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do čaje, a to nejen na podzim. Matricaria Chamomilla! Chutná, léčí, posiluje. A co teprve heřmánek v medu. To se potom dějí věci:

  • omámí vás svou skvělou vůní a chutí > vyplatí se větší balení,
  • přispívá k duševní pohodě > zkrátka zlepšuje náladu,
  • podle lidové medicíny je heřmánek učiněný všelék > mlsejte ho každý den,
  • jako dárek ho ocení > úplně každý.

Heřmánkový med prostě musíte mít. Jak na to? Tady jste na správném místě. Vyberte si svou skleničku medu s heřmánkem a vložte ji do košíku.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Med s heřmánkovým květem je ideální podzimní záležitost do čaje. Ale vlastně po celý rok.

„Než ulehneme ke spánku,
s medem ochutnáme heřmánku.
Ta chuť voní loukou, je svěží, milá.
Inu, Matricaria Chamomilla.“

Jak jsme objevili heřmánek?

Věř, nebo nevěř, heřmánek a jeho vůně nás provázejí už od dětství. Když nebylo dobře, bolelo bříško nebo útočil kašlík, rumánek – jak jsme mu roztomile říkali – vždy přispěchal na pomoc. Jeho smíchání s medem se proto doslova nabízelo. Všelék nejen do čaje. Výsledná chuť je uklidňující: heřmánek voní po louce a je jako vánek ševelící svou ukolébavku. Ve spojení se slaďoučkým medíkem jemně pohladí jazyk a zanechá ve vás pohodu a mír.

  • Zajímavost z našeho blogu: Víte, co to je harmaníček? Tak čtěte dál…

Složení a konzistence ochuceného medu s heřmánkem

Složení našeho heřmánkového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a sušený heřmánek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i sušený květ. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

  • Náš tip: Nechte med s heřmánkem při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Heřmánek – popis a zajímavosti

Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do medu a do čaje, a to nejen na podzim. Heřmánek pravý (lékařský) z čeledi hvězdnicovitých chceme sbírat a míchat s naším medem co nejvíce.

  • Do Čech se dostal ve středověku s povozy obilí z jihu Evropy jako plevel.
  • V dobách Československa jsme se řadili k jeho největším pěstitelům na světě.
  • Dnes ho najdete v mastech, šampónech, parfémech, krémech, mýdlech, olejích či likérech.
  • Další zajímavosti o heřmánku najdete na našem blogu.

Kvete od května do září a obsahuje také:

  • vitamíny (B1, B3, C),
  • silice (hlavní účinná látka),
  • aromatické a mastné kyseliny,
  • sacharidy (fruktóza, glukóza, xylóza),
  • flavonoidy (apigenin, luteolin, kvercitin),
  • glykosidy, hořčiny, kumariny, seskviterpeny, taniny a terpeny.

Využití „kamilky“ je opravdu široké:

  • na kašel, rýmu a nachlazení,
  • ke snižování úzkosti a nespavosti,
  • tiší bolest, uvolňuje křeče, zklidňuje,
  • k obkladům a výplachům při zánětech,
  • pro hojení ran, jizev, popálenin a omrzlin,
  • proti kožním vyrážkám a alergickým reakcím,
  • v regeneračních koupelích a k posílení imunity,
  • při menstruačních poruchách a proti hemoroidům,
  • ke zmírnění revmatických otoků anebo bolestí zubů,
  • při žaludečních a střevních potížích včetně vředů a nadýmání,
  • proti některým stafylokokům, streptokokům, mikrobům a kvasinkovým infekcím.

Výroba medu s heřmánkovým květem

Ochucený med s heřmánkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme heřmánkový med nejraději?

Med s heřmánkem (si) užíváme každý den. Nejen, když potřebujeme zatočit s bacily. Do čaje s ním, na pečivo nebo jen tak, pěkně na lžičku. Pochoutka!

  • Nutriční koutek: vyzkoušejte celou řadu receptů jako granola, nudle či vafle.

Podrobnosti o medu s heřmánkem

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici

Výživové údaje na 100 g Energie 1363 / 326 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 80 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g

 

Obsahuje: květový pastovaný med ( 98 %), lyofilizovaný heřmánek ( 2 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici