Samovar je patent starý stovky let, užívaný zejména na Sibiři a u Australských domorodých kmenů - tedy všude kde vládnou nepříznivé povětrnostní podmínky.
Samovar se skládá z dvouplášťové nádoby opatřené výlevkou s píšťalou, sklopnými uchy pro manipulaci, ohništěm a drátěným podstavcem pro nádoby na přípravu jídel. Dvouplášťová nádoba tvoří komoru pro vodní náplň, která je plněna skrze výlevku. Tepelným zdrojem je válcové ohniště, ve kterém je rozdělán a udržován oheň. Jako palivo lze použít suchou trávu, větvičky, přírodní podpalovače nebo pevný líh. Vyrobené teplo proudí „ komínem“ vnitřní nádoby a tepelná energie ohřívá vodní náplň mezi stěnami. Tím dochází k maximálnímu využití tepla k ohřevu vody i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Píšťala umístěná na výlevce signalizuje var uvnitř nádoby. Za použití podstavce, který lze umístit do horní části nádoby „komína“ lze samovar použít zároveň k přípravě teplých pokrmů.