Popis produktu
<p>Knihu tvoří soubor esejů, které volně spojuje téma gastronomie. Autor v nich zkoumá vztahy lidí v různých situacích, zejména u stolu a při společném jídle a pití. Termín „chemie“ přitom chápe v přeneseném a obecném smyslu, jako mezilidskou interakci. Uvádí však také reálné chemické látky, které jako signální chemikálie nebo feromony ovlivňují vzájemné sympatie mezi lidmi, umocňují vztah mezi matkou a dítětem i přitažlivost partnerů. Shrnuje historii stolu, židle a příboru, původ a význam etikety při stolování. Uvažuje o podstatě osobního prostoru a na konkrétních příkladech ukazuje, jak se projeví při mezilidské komunikaci: při přátelském setkání, na vědeckém sympoziu, na svatbě, v čekárně nebo při jednání u kulatého stolu. Závěrem se zamýšlí nad zasedacím pořádkem apoštolů při poslední večeři.</p>