Aminokyseliny

Výrobce Grada
EAN 9788027136551
ISBN 978-80-271-3655-1
od 836 Kč

Nabídky

Dobre-knihy.cz
1 varianta
Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy - Milan Holeček
skladem
836 Kč
Knihcentrum.cz
1 varianta
Aminokyseliny
info v obchodu
849 Kč
Knihydobrovsky.cz
1 varianta
Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy - Milan Holeček
info v obchodu
894 Kč
Kosmas.cz
1 varianta
Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy - Milan Holeček
skladem
899 Kč
Grada.cz
1 varianta
Kniha: Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy od Holeček Milan
info v obchodu
999 Kč
Sevt.cz
1 varianta
Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy - Holeček Milan
do 3 dnů
999 Kč

Popis produktu

<p>V knize je vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince. Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými originálními obrázky a 38 přehlednými tabulkami. Určena je zejména medikům, lékařům téměř všech odborností, nutričním terapeutům, ale i poučeným laikům. Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin. Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin. Dále je popsán význam vybraných orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory). Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je tak určena jako zdroj informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.</p>

Parametry

Autor Milan Holeček
Počet stran 296
Rok vydání 2023
Vazba brožovaná
Žánr Odborná